Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

Τα υλικά μας
  • 1 καρκάσα κοτόπουλου
  • 1 λαιμός κοτόπουλου
  • 2 Φτερούγες κοτόπουλου
  • 1 κομμάτι σέλερι χοντροκομμένο
  • 1 καρότο χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • Μαϊντανός ή κόλιανδρος
  • 2-3 εκατοστά τζίντζερ χοντροκομμένο (αν κάνουμε ασιατική σούπα)
  • Αλάτι
  • Φρεκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 μπαχάρια
  • 2-3 φύλλα δάφνης
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα λαχανικά εγώ π.χ.  εγώ έβαλα κοτσάνια γλυστρίδας.

Προετοιμασία
  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα συνδυάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και καλύπτουμε με νερό (προσοχή αν θέλουμε να κάνουμε μία Ασιατική σούπα στην οποία θα βάλουμε σόγια σος ή αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ζωμό μας σε φαγητά καλό είναι να προσέχουμε το αλάτι).
  2. Όταν πάρουν βράση ξαφρίζουμε τους αφρούς που θα βγουν με ένα κουτάλι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό σημείο που μπορούμε να έχουμε βράση με το καπάκι κλειστό.
  3. Σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, όταν είμαστε έτοιμοι το αφήνουμε να κρυώσει, το περνάμε από μία σήτα και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως περνάμε το ζωμό από την σήτα όσο είναι ζεστός και τον κρατάμε στην άκρη.http://www.lovefood.gr