Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Πορτοκαλόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού Flora Soft με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
Για το σιρόπι
  • 2 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • Χυμός 1 ½ πορτοκαλιού
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • Ξύσμα 1 λεμονιού




Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο 1 ώρα, περίπου, νωρίτερα από την ώρα που θέλουμε να φτιάξουμε το γλυκό. Τα ανοίγουμε ένα - ένα σε καθαρό πάγκο και τα αφήνουμε να «στεγνώσουν». Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το Flora Soft με βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τους χυμούς και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο στον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το μίγμα καλά με σπάτουλα.  Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο Flora Soft με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα το μίγμα της πίτας. Με ένα ψαλίδι κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φύλλα και τα προσθέτουμε στο μίγμα του ταψιού. Περιμένουμε 5-10 λεπτά να μουλιάσουν τα φύλλα και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα το γλυκό μας. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, για 8 λεπτά περίπου. Περιχύνουμε το γλυκό μας με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε σε μερίδες μαζί με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή παγωτό βανίλια.http://www.flora.com.gr/