Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Δροσερή πουτίγκα με ζελέ

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 130 γρ. κακάο και 20 γρ. στιγμιαίος καφές τριμμένος
  • 14 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 550 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. Flora Soft με βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα πατισερί
 
1ο βήμα
  • 550 ml γάλα φρέσκο
  • 1 βανιλέτα Alsa                                    
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2ο βήμα
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις          
  • 140 γρ. Flora Soft με βούτυρο
Για το ζελέ
  • 3 συσκευασίες ζελέ (μπανάνα ή ανανά)
Για τη σαντιγί
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι Alsa
Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • 4 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από ½ λεμόνι και το ξύσμα ενός λεμονιού




Μέσα στο κόσκινό μας ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο μαζί με τον τριμμένο στιγμιαίο καφέ και τα κοσκινίζουμε επάνω σε μία λαδόκολλα.
Σε μία φαρδιά λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κακάο και με μία πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μας ρίχνουμε το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου απορροφηθεί στο μίγμα μας.
Σε ένα φαρδύ ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα μας και το απλώνουμε.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190° και ψήνουμε το γλυκό μας μέχρι να πάρει όγκο και χρώμα. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Το ξανατοποθετούμε στο ίδιο ταψί.
Παράλληλα στον ίδιο χρόνο προετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί.
Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα μικρό σκεύος το γάλα, τη βανιλέτα και την κρυσταλλική ζάχαρη. Παράλληλα στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη (βήμα 2ο) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα μας στο μίγμα του γάλακτος με τη βανιλέτα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας ελαφρά. Τοποθετούμε πάλι το σκεύος στην εστία μας σε χαμηλή θερμοκρασία, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και τότε προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινιστά. Με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά
Απλώνουμε στο τραπέζι ένα λαδόχαρτο, ρίχνουμε την πατισερί και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει τη βάζουμε πάλι στο μίξερ και την χτυπάμε με το Flora Soft με βούτυρο για να γυαλίσει και να αποκτήσει όγκο.
Όσο κρυώνει η κρέμα πατισερί, φτιάχνουμε το ζελέ μας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά χωρίς να σφίξει
Μόλις τελειώσουμε το ζελέ, με το μίξερ μας, χτυπάμε σε μία λεκάνη την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλέτα για να φτιάξουμε μία σφικτή σαντιγί, την οποία κρατάμε στο ψυγείο μας, για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να γαρνίρουμε.
Όσο βράζουμε το ζελέ μας, σε διπλανή εστία σε ένα βαθύ σκεύος βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι έως ότου δέσουν.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά σε όλη την επιφάνεια της ψημένης πουτίγκας.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά και μετά απλώνουμε την κρέμα πατισερί σε όλη την επιφάνεια της πουτίγκας. Βάζουμε ξανά το ταψί στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ελαφρά.
Προσεκτικά ρίχνουμε τον πολύ χλιαρό προς κρύο ζελέ και τοποθετούμε και πάλι το ταψί στο ψυγείο μας μέχρι ο ζελές να κρυώσει εντελώς και να σφίξει.
Κόβουμε μερίδες και γαρνίρουμε με σαντιγί το κάθε κομμάτι.

http://www.flora.com.gr