Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ρολάκια κανέλας (σουηδικά τσουρεκάκια)


Υλικά

  • 850 γρ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 150 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα (χλιαρό)
  • 1 μαγιά (νωπή)
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (σκόνη)
Για τη γέμιση
  • 150 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
  • 4-5 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
Για το άλειμμα
  • 1 αυγό
  • 1 -2 κουταλιές γάλα
  • Ζάχαρη χοντρή (προαιρετικά)


Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά περίπου, να φουσκώσει. Ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά (ελαφρά χτυπημένα), το κάρδαμο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι). Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, αναμιγνύουμε σε μπολ την κανέλα με τη ζάχαρη. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και τις ανοίγουμε με πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λιωμένο Flora και πασπαλίζουμε με το μίγμα κανέλα-ζάχαρη. Τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολό και τις τοποθετούμε σε χάρτινες θήκες για cupcake. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.  Αφήνουμε τα ρολάκια σε ζεστό σημείο για 45–50 λεπτά, να φουσκώσουν. Κατόπιν, τα αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο με το γάλα και, εάν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με τη χοντρή ζάχαρη. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για 25 λεπτά περίπου.

Tips
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση λίγες σταφίδες ξανθές. Για οικονομία χρόνου, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο και, αφού απλώσουμε τη γέμιση, να το τυλίξουμε σε ρολό και να το κόψουμε σε ροδέλες.
http://www.flora.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου