Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά για 8 άτομα

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. τυρί φέτα (τριμμένη)
  • 200 γρ. ανθότυρο (τριμμένο)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κίτρινα τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κ.ο.κ.)
  • 5-6 αυγά
  • Λίγο σουσάμι
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού Flora Soft με βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3/4 φλιτζ. Flora Soft με βούτυρο (λιωμένο)




Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα: ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το Flora Soft με βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις και το αφήνουμε λίγο να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε το γάλα, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (θα γίνει σχετικά αραιή). Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και σπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ. Τα χτυπάμε για λίγο με σύρμα ή πιρούνι και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα τυριά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πιπέρι και με προσοχή το αλάτι. Αλείφουμε με λίγο Flora Soft με βούτυρο ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, αλειμμένα ένα-ένα, με Flora Soft με βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και στη συνέχεια σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφουμε επίσης ένα-ένα με Flora Soft με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και, με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια, φροντίζοντας να μη φτάσουμε μέχρι τα τελευταία φύλλα κάτω. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε την πίτα στους 180 °C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά από την κάτω πλευρά και να ροδίσει η επιφάνειά της.

http://www.flora.com.gr/