Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πέστο Βασιλικού (pesto al genovese) με ζυμαρικά

Τα υλικά μας (για 4-6 μερίδες)
  • 500 γρ ζυμαρικά (σπαγγέτι, λιγκουϊνι, πένες, βίδες κτλ)
  • 5 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου πλυμμένα
  • 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 της κούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/4 της κούπας κουκουνάρι (μπορείτε να βάλετε και καρύδια)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας πεκορίνο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Έξτρα παρμεζάνα για να συνοδέψετε τα μακαρόνια σας
  • Παγάκια για την διαδικασία του ζεματίσματος

Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες νερό να βράσουν, όταν βράσει ρίχνουμε το βασιλικό και ζεματάμε για 20 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω), σουρώνουμε το νερό και περνάμε αμέσως τα φύλλα του βασιλικού σε σκεύος με νερό και τα παγάκια για να σταματήσουμε τον βρασμό. Περιμένουμε 2 λεπτά και σουρώνουμε τον βασιλικό και τον αφήνουμε στην άκρη. Το ζεμάτισμα το κάνουμε για να πάρουμε ένα ωραία πράσινο χρώμα και για να μην πικρίζει ο βασιλικός μας.
  2. Βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων τον βασιλικό, την 1/2 κούπα λάδι, την 1/2 κούπα παρμεζάνα, το κουκουνάρι, το πεκορίνο (αν θέλουμε) και το σκόρδο. Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το αλάτισμα για το τέλος όταν έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μας. Χτυπάμε καλά και στο τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.
  3. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ τέντε, όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά να καλύψει όλα τα ζυμαρικά μας.
  5. Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό με την συνοδεία έξτρα παρμεζάνας και με μία δροσερή σαλάτα.  http://www.lovefood.gr