Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Οι γυναίκες που επιλέγουν τα ολικής άλεσης προϊόντα έχουν μικρότερο βάρος

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και η οποία διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, οι γυναίκες που επιλέγουν ολικής άλεσης τρόφιμα έναντι επεξεργασμένων, όπως καστανό ρύζι έναντι λευκού, φαίνεται να είναι πιο πιθανό να διατηρούν ένα υγιές βάρος σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν αντίστοιχες επιλογές.

Το δείγμα της μελέτης συμπεριέλαβε 74.000 γυναίκες ηλικίας 38-63 ετών οι οποίες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 12 χρόνων. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο ζύγιζαν συστηματικά λιγότερο σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από αυτά, αλλά είχαν και 49% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν επεξεργασμένα προϊόντα. Συγκεκριμένα, η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου των 12 χρόνων συσχετίστηκε αρνητικά με τα επίπεδα των ινών και των προϊόντων ολικής άλεσης στη διατροφή των γυναικών, ενώ αντίθετα συσχετίστηκε θετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης σε συνδυασμό με ευρήματα ποικίλων άλλων μελετών έρχονται να επισημάνουν τη σπουδαιότητα των προϊόντων ολικής αλέσεως στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η ένταξη των ολικής αλέσεως τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιό μας ίσως αποτελεί μια από τις πιο εύκολες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τη διατροφή μας.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι παρακάτω αλλαγές:

• Κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα έναντι επεξεργασμένων. Ακόμα και εάν δεν συνηθίζετε να καταναλώνετε δημητριακά με γάλα, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τις φρυγανιές ή το ψωμί του τοστ με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης που υπάρχουν ευρέως στην αγορά.

• Κατανάλωση ψωμιού, ρυζιού και μακαρονιών ολικής άλεσης έναντι επεξεργασμένων.

• Κατανάλωση bar δημητριακών, κράκερ, κριστινιών, μπισκότων ολικής άλεσης έναντι επεξεργασμένων στα ενδιάμεσα γεύματα.   
http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου