Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυκό σταφύλι

Υλικά (για κάθε 2 κούπες σταφύλι χρειάζεται 1 ζάχαρη)
  • 10 κούπες σταφύλι (χωρίς κουκούτσι)
  • 5 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κούπα νερό
  • 2 βανίλιες
  • Χυμός από ένα μικρό λεμόνι
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
  • 1 κούπα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Προετοιμασία
  1. Αφαιρούμε τα σταφύλια από το τσαμπί και τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα μία στρώση σταφύλια και μία ζάχαρη και συνεχίζουμε με αλλεπάλληλες στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας,  βάζουμε σε κάποια στρώση την βανίλια και τα φύλλα αρμπαρόριζας.
  3. Αφήνουμε τα υλικά για μίση ώρα περίπου για να βγάλουν τα νερά τους  τα σταφύλια και μετά ρίχνουμε το νερό.
  4. Όταν πάρει βράση είμαστε από πάνω και τα αφαιρούμε τον άσπρο αφρό που θα σχηματιστεί, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε μέχρι το σταφύλι να πάρει διάφανο χρώμα και το σιρόπι να δέσει. λίγο πριν δέσει το γλυκό ρίχνουμε τα αμύγδαλα αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
  5. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, το λεμόνι λειτουργεί ως συντηρητικό.
  6. Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει το γλυκό το βάζουμε σε ένα πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, όταν είναι ζεστό φαίνεται πιο αραιό
  7. Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βαζάκια και το κρατάμε στο ψυγείο  http://www.lovefood.gr