Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού

Τα υλικά μας
  • 8 περγαμόντα τα οποία θα μας βγάλουν 32 κομμάτια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • 2 βανίλιες (προαιρετικά)

Προετοιμασία
  1. Πλένουμε καλά τα περγαμόντα μας και τα στεγνώνουμε. Τα περνάμε από τον τρίφτη για να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού τους, στο τέλος θα πρέπει να φαίνεται το άσπρο αλλά να έχουν μείνει λωρίδες πορτοκαλί.
  2. Τα χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε το φλοιό εύκολα τραβώντας τον από το εσωτερικό το οποίο το πετάμε.
  3. Καθαρίζουμε και από την μέσα πλευρά του φλοιού κάποιες ίνες που μπορείς να υπάρχουν.
  4. Έχουμε 2 επιλογές ή θα τα κόψουμε τα κομμάτια του περγαμόντου κυδωνάτα (σε λεπτές λωρίδες δηλαδή) ή τα τυλίγουμε και τα πιάνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
  5. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και όταν βράσουν σουρώνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές ακόμα, αυτό θα αφαιρέσει την πίκρα του περγαμόντου.
  6. Όταν ολοκληρώσουμε το ξεπίκρισμα τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες αν έχουμε χρησιμοποιήσει.
  7. Σε μία κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε μία στρώση περγαμόντο, ζάχαρη, περγαμόντο, ζάχαρη κ.ο.κ Όταν τελειώσουν τα υλικά προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να είναι 4 δάχτυλα παραπάνω από τα υλικά μας.
  8. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας, σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαστεί να παίξουμε προσθέτοντας νερό ή ζάχαρη.
  9. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε ένα σχετικά αραιό σιρόπι και τα περγαμόντα μας θα πρέπει να έχουν πάρει διάφανη όψη και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, μπορούμε να βγάζουμε κομμάτια και να δοκιμάζουμε δεν ντρεπόμαστε την δοκιμή ;)
  10. Όσο το μείγμα είναι ζεστό προσθέτουμε το λεμόνι και αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια (τα αποστειρώνουμε βράζοντας τα). Η αρμπαρόριζα βοηθάει σαν συντηρητικό επίσης και δίνει και ευχάριστη γεύση στα γλυκά του κουταλιού μας.  http://www.lovefood.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου