Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Absolute Beginners: Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή μπούτια κοτόπουλου, φτερούγες ή μισό κοτοπουλο
    tip: μην βάλετε φιλέτο στήθος γιατί θα ξεραθεί.
  • Περίπου μέτριες πατάτες για κάθε μερίδα
  • Άλλα λαχανικά, εγώ χρησιμοποιώ κρεμμύδια μικρά, πιπεριές σε ροδέλες, καρότα σε ροδέλες.
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    tip: μπορείτε να τις βάλετε με τα τσόφλια τους αν έχετε στην παρέα άτομα που δεν τους αρέσει το σκόρδο, όταν το φαγητό είναι έτοιμο τις πιέζετε με το χεράκι σας και έχετε πάστα σκόρδου που μπορείτε να αλείψετε στο κρέας σας.
  • Ρίγανη ξερή 1 κουταλιά της σούπας περίπου.
  • Μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με άλλα μυρωδικά δενδρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι.
    tip: μπορείτε να βάλετε τα μυρωδικά μέσα στο κοτόπουλο και έτσι θα το αρωματίσετε πιο διακριτικά.
    tip2: Μπορείτε να κάνετε μία Μαρινάρα στο κοτόπουλο σας με λάδι, σκόρδο, μουστάρδα, πιπέρι, αλάτι και μυρωδικά
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε σε μέγεθος φούρνου. Τις βάζουμε στο ταψί μας και προσθέτουμε αν θέλουμε άλλα λαχανικά.
  2. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο μας ή τα κομμάτια του κοτόπουλου και το βάζουμε και αυτό στο ταψί.
  3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και την ξερή ρίγανη πάνω από όλα.
  4. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά στο ταψί για να πάει το λάδι και τα μπαχαρικά παντού.
  5. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και βάζουμε το ταψί μας σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς.
  6. Αν βάλουμε το κοτόπουλο ολόκληρο θα χρειαστούμε και λίγο αλουμινόχαρτο για να το καλύψουμε γιατί το κρέας θα είναι πιο ψηλά από τις πατάτες και θα αρπάξει.
  7. Θα το ψήσουμε για περίπου  μία ώρα, η πέτσα θα πρέπει να πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα, όχι μαύρο, αν το έχουμε σκεπάσει με το αλουμινόχαρτο θα πρέπει προς το τέλος να το αφαιρέσουμε για να πάρει χρώμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό για να μην σας κολλήσει το φαγητό.
  8. Αν έχουμε βάλει το κοτόπουλο έτοιμο για να βεβαιωθούμε αν είναι έτοιμο τρυπάμε με ένα πιρούνι το σημείο που ενώνεται το μπούτι με το σώμα  (από την κάτω πλευρά του μπουτιού και αν το κρέας είναι άσπρο και δεν έχει αίμα το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Αν είναι κομμάτια είναι πιο εύκολο να ψηθούν και πιο εύκολο να τσεκάρουμε αν ψήθηκαν. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αλουμινόχαρτο και όταν μαγειρεύετε κομμάτια για να μην σας αρπάξουν και καούν.
  9. Το τρώτε ζεστό και συνοδεύεται τέλεια με μία ωραία χωριάτικη σαλάτα.  http://www.lovefood.gr/