Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Μπιφτέκια

Υλικά:
  • μισό κιλό κιμά
  • 1 αβγό
  • 3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι ή λευκό κρασί
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • δυόσμο αποξηραμένο (κατά βούληση)
  • ένα τριμμένο κρεμμύδι
  • τυρί ρεγκάτο τριμμένο (μία χούφτα κατ' εκτίμηση ή αλλιώς κατά βούληση)
  • Μία μικρή ή μέτρια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον κιμά, χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στον κιμά. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το λάδι, το ξύδι ή το κρασί, τη ρίγανη, το δυόσμο, το τυρί, τη ντομάτα και το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά τον κιμά μας.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. (Εγώ ζυμώνω τον κιμά από το πρωί χωρίς το κρεμμύδι και το απόγευμα προσθέτω το κρεμμύδι, πλάθω και ψήνω τα μπιφτέκια στο γκριλ).
  • Το επόμενο βήμα μας είναι να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας και να τα ψήσουμε στο γκριλ με ελάχιστο λαδάκι.
  • Όταν γυρίσουμε τα μπιφτέκια, μπορούμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, να προσθέσουμε μία φετούλα τυρί τοστ και μία ροδέλα ντομάτας να ροδίσουν λίγο.
Σημείωση: Το ξύδι και το κρασί βοηθάνε στο να γίνει το μίγμα πιο αφράτο και η ντοματούλα εκτός από νοστιμιά κρατάει τα μπιφτέκια ζουμερά αν και ψητά στο γκριλ. Η μητέρα μου συχνά, εκτός από λίγη τριμμένη ντομάτα, προσθέτει ένα κολοκυθάκι τριμμένο και αντί για ρεγκάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη φέτα. Πολύ πολύ νόστιμο.  http://greekcook.gr/