Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Λεμονόπιτα με ολόκληρο λεμόνι


Για τη βάση
140γρ. αλεύρι (Μία κούπα)
50γρ. ζάχαρη (1/4 της κούπας)
1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
115γρ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Κρέμα λεμονιού
Ένα ολόκληρο βιολογικό λεμόνι
200γρ. ζάχαρη (Μία κούπα)
45γρ.(3 κουταλιές της σούπας) χυμό λεμονιού
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλάκια κρον φλάουρ
1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
45γρ λιωμένο ανάλατο βούτυρο

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Ε(χ)τέλεση
Για τη βάση
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C/ 350F.
Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα τετράγωνο ταψάκι 20εκ x 20εκ. Το στρώνουμε καλά και το βουτυρώνουμε ελαφρώς.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βάσης να γίνουν μια μαλακή ζύμη.
Στρώνουμε τη ζύμη στο ταψάκι και την ισιώνουμε με το χέρι ή με την ανάποδη μιας σπάτουλας.
Ψήνουμε τη βάση για 25 περίπου λεπτά έως ότου να χρυσίσει ελαφρώς.
Ενώ ψήνεται η βάση, ετοιμάζουμε τη γέμιση λεμονιού.

Για την κρέμα λεμονιού
Κόβουμε το λεμόνι στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια, και ύστερα το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ύστερα προσθέτουμε τα αυγά, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το βούτυρο και το χτυπάμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Αν μείνουν μερικά μικρά κομματάκια λεμονιού στο μείγμα, δεν μας πειράζει καθόλου.

Όταν βγάλουμε τη βάση απ' το φούρνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150C/ 300F. Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω απ' τη βάση και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά περίπου, ή έως ότου δούμε να δένει ελαφρώς η κρέμα. Μπορεί να χρειαστούν πέντε λεπτά ακόμη.

Βγάζουμε απ' το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και όποιος πρόλαβε πρόλαβε!

Μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε αεροσταγές δοχείο για τρεις μέρες, ή στο ψυγείο ένα μήνα.
                                http://marthaskitchenette.blogspot.gr