Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Ντολμαδάκια γιαλαντζί στον φούρνο

 Αυτά τα πεντανόστιμα ντολμαδάκια, τα δοκίμασα από τα χεράκια της φίλης μας της Ντόρας και δεν τα αλλάζω με τίποτα!! 
Μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνταγή, κάτι το διαφορετικό από όσα ντολμαδάκια έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα! 
Απ’ τα καλύτερα ντολμαδάκια γιαλαντζί που έχω δοκιμάσει ομολογώ!! 
Πάμε να σας πω πως τα φτιάχνουμε!! 

Τα υλικά μας: 
50-60 αμπελόφυλλα 
μισό κιλό ρύζι γλασσέ 
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια 
2 κολοκυθάκια 
2 ώριμες ντομάτες 
μαϊντανό αρκετό 
δυόσμο, κατά προτίμηση φρέσκο 
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο 
χυμό από 3 λεμόνια 
λίγες πατάτες 
αλάτι – πιπέρι 


Τι κάνουμε: 
Εάν έχουμε αμπελόφυλλα κατεψυγμένα ή σε βάζο, τα βάζουμε πρώτα σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό, για να ξεκολλάνε εύκολα. 
Εάν τα φύλλα μας είναι φρέσκα, τα ξεπλένουμε καλά, τα ζεματάμε 10 λεπτά σε καυτό νερό, τα στραγγίζουμε και προχωράμε στο επόμενο στάδιο. 
Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μια λεκανίτσα 
Προσθέτουμε το ρύζι – χωρίς να το πλύνουμε – και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. 
Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, και αφού βάλουμε λίγη γέμιση τα τυλίγουμε σε ντολμαδάκια (λεπτομέρειες για το τύλιγμα μπορείτε να δείτε εδώ
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί σε σειρές. 
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι, τον χυμό του λεμονιού, και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε σε μία στρώση πάνω από τα ντολμαδάκια σε όλο το ταψί. 

Βάζουμε το ταψί στην μέση του φούρνου μας και ψήνουμε σε πάνω κάτω φωτιά, στους 200 βαθμούς Κελσίου. 
Όταν δούμε ότι το φαγητό έχει πιει την σάλτσα του, τότε τα ντολμαδάκια μας είναι έτοιμα (περίπου στην μία ώρα και 10 λεπτά). 
Καλή σας απόλαυση !!!