Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά με πρωτότυπα χρώματα

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά με πρωτότυπα χρώματα




Υλικά

Για 10-12 άτομα

Για τα αυγά με βαφή εμπορίου
20 αυγά
1 βαφή κόκκινη εμπορίου (ή ότι άλλο χρώμα θέλετε) που να καλύπτει την ποσότητα των αυγών
1/2 φλιτζάνι ξίδι

Για τα αυγά με φυσικό χρώμα 

20 αυγά

Για το χρώμα
Ανοιχτό Κόκκινο
Παντζάρια, κεράσια, βατόμουρα (θα δοκιμάσω και με φράουλες)

Ροζ
Παντζάρια, Μύρτιλλα, Σμέουρα, χυμός κόκκινων σταφυλιών

Μωβ της Λεβάντας
Μικρή ποσότητα χυμού σταφυλιών, λουλούδια  βιολέτας (με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού)

Πορτοκαλί
Κίτρινο κρεμμύδι η φλούδα μόνο όχι η σάρκα

Κίτρινο
Κουρκουμάς (1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό)

Πράσινο ανοιχτό
Φύλλα από σπανάκι

Πράσινο χρυσαφί
Φλούδια από κίτρινα μήλα Delicious

Μπλε
Χυμός από μπλε βατόμουρα, κόκκινο λάχανο

Για το βάψιμο με βερνίκι νυχιών
20 αυγά
3 -4 βερνίκια νυχιών χρώματος της επιλογής σας (κόκκινο, μπλε. κίτρινο, πορτοκαλί)
1 μεγάλο μπολ με γεμάτο με νερό

 


 

Εκτέλεση


Για τα αυγά με βαφή εμπορίου
Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την βαφή και με ένα φλιτζάνι με νερό την διαλύουμε καλά.
Σε μία μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τόσο νερό όσο να καλυφθούν τα αυγά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την βαφή και το ξύδι και τοποθετούμε τα αυγά, που έχουμε προηγουμένως πλύνει, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά.
Ανάβουμε το μάτι στο 6 μέχρι να αρχίσουν μικρές φουσκάλες βρασμού.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε το μάτι στο 1 και μετράμε τον χρόνο, 8 λεπτά για καλά βρασμένα αυγά.
Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και ένα ένα τα περνάμε με ένα πανάκι βρεγμένο με λάδι, όπως είναι καυτά.


Για τα αυγά με φυσικό χρώμα 
Χρησιμοποιήστε λευκά αυγά θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα
Καλό καθάρισμα των αυγών με ένα πανάκι με ξύδι.

Τα αυγά πριν τα βράσουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Γεμίζουμε νερό στη κατσαρόλα 1-2 δάκτυλα πιο πάνω να σκεπάσει τα αυγά μας.
Προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια ξύδι κατά προτίμηση λευκό Προσθέτουμε τη φυσική βαφή πχ τα παντζάρια (κόκκινο χρώμα).



Ανάβουμε τη φωτιά στη κουζίνα στη μεσαία σκάλα ώστε να μη ραγίσουν τα αυγά. Τη στιγμή του βρασμού αφήνουμε το νερό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ακόμα.
Εάν θέλετε πιο έντονο χρώμα τα αφήνετε για 10-20 λεπτά ακόμα με κλειστή όμως τη φωτιά.



Όταν βαφτούν ικανοποιητικά τα βγάζουμε να στεγνώσουν
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν.
 
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν βάφει εσωτερικά τα αυγά.

Για το βάψιμο με βερνίκι νυχιών

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύδι και τοποθετούμε τα αυγά, που έχουμε προηγουμένως πλύνει, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά.
Ανάβουμε το μάτι στο 6 μέχρι να αρχίσουν μικρές φουσκάλες βρασμού.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε το μάτι στο 1 και μετράμε τον χρόνο, 8 λεπτά για καλά βρασμένα αυγά.
Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπολάκι ή χάρτινο ποτήρι με αρκετό νερό. Στη συνέχεια ραντίζουμε το νερό με τα χρώματα από τα βερνίκια μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του νερού.
Έπειτα βάζουμε γάντια μιας χρήσης για να βάψουμε τα αυγά. Βουτάμε το κάθε αυγό μέσα στο χρωματιστό νερό μέχρι τη μέση από κάθε πλευρά και αφήνουμε σε ένα πιατάκι να στεγνώσουν. Επαναλαμβάνουμε σε όλα τα αυγά και γεμίζουμε με χρώμα από βερνίκι το νερό όσο χρειαστεί για να βάψουμε όλα τα αυγά.
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν βάφει εσωτερικά τα αυγά.  http://www.sidagi.gr