Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
  • 1 ½ κιλό σπανάκι
  • 300 γρ. τυρί φέτα (χοντροτριμμένη)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • ½ ματσάκι καυκαλήθρες (ψιλοκομμένες)
  • 1 ματσάκι μυρώνια (ψιλοκομμένα)
  • 1 ματσάκι μάραθος ή άνηθος
  • 3-4 κουτ. σούπας τραχανάς
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • Λιωμένο Flora Soft με βούτυρο
  • Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Το χοντροκόβουμε και το βάζουμε σε μεγάλο τρυπητό. Το στύβουμε με τα χέρια να “μαραθεί” και να φύγουν τα πολλά υγρά. Κατόπιν, το ρίχνουμε σε φαρδιά λεκάνη και προσθέτουμε  το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μάραθο, τις καυκαλήθρες, το ελαιόλοδο, τα μυρώνια και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μίγμα, μαζί με τον τραχανά. Ανακατεύουμε ξανά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο Flora Soft με βούτυρο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ˚C. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο μας και απλώνουμε τα μισά στο ταψί, αφού τα αλείψουμε καλά, ένα – ένα με Flora Soft με βούτυρο. Αφήνουμε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και την απλώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν και φτιάχνουμε ένα «κορδόνι» περιμετρικά του ταψιού. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο Flora Soft με βούτυρο. Χαράζουμε σε κομμάτια και «βρέχουμε» με λίγο νερό την πίτα. Την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
http://www.flora.com.gr/