Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
  • 1 κύβος μαγιά νωπή
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο (λιωμένο)
  • ½ ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
  • Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια ή μανταρίνια
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
  • Αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση
  • Επιπλέον Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο για τη λαμαρίνα
Για τη γέμιση
  • 500 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή τριμμένη)


Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στον φούρνο, τον οποίο ρυθμίζουμε στους 50 °C.
Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ το Flora με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, τον χυμό και το ξύσμα του φρούτου, το μαχλέπι και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε στον ρυθμισμένο φούρνο στους 50 °C να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες και τις ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων με την τριμμένη κουβερτούρα. Κλείνουμε σε ρολά και τα στριφογγυρίζουμε γύρω από τον εαυτό τους. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λαμαρίνα την οποία έχουμε αλείψει με λίγο Flora. Φροντίζουμε να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια σκεπασμένα με πετσέτα σε ζεστό σημείο, να ξαναφουσκώσουν. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °C. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο με λίγο κρύο νερό και τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Tips
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού. Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε κοτσίδες, κουλούρες αλλά και ατομικά τσουρεκάκια   
http://www.flora.com.gr/