Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Σουσαμόπιτα


Υλικά για 10 άτομα

  • 750 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
  • Επιπλέον Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • Επιπλέον σουσάμι και μαυροκούκι για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
  • Γαρύφαλλο (σκόνη)
Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι καννέλα
  • Μερικά γαρύφαλλα (ολόκληρα)



Βάζουμε το σουσάμι σε λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα. Όσο είναι ακόμη ζεστό, το βάζουμε στο γουδί και το χτυπάμε να σπάσει. Κάνουμε το ίδιο και με την καρυδόψιχα.
Τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με την καννέλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη.
Αλείφουμε με λίγο Flora το ταψί και απλώνουμε 3-4 φύλλα, αλειμμένα ένα-ένα με λίγο Flora. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγη ποσότητα από τη γέμιση. Σκεπάζουμε μ’ ένα ακόμη φύλλο και μια ακόμη στρώση γέμισης και απλώνουμε άλλα 3 φύλλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή σε σχήμα ρόμβου, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Βάζουμε το Flora να ζεσταθεί και ρίχνουμε από μια καυτή κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε κομμάτι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι και μαυροκούκι.
Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά, για 7 λεπτά περίπου. Το σουρώνουμε και περιχύνουμε την πίτα, όσο είναι ζεστή, με το σιρόπι χλιαρό. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την σερβίρουμε.
http://www.flora.com.gr