Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Τάρτα με πράσα και μπέικον

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 120 -150 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση
  • 2-3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Μαϊντανός ή άνηθος (ψιλοκομμένος)
  • 5 - 6 κουτ. σούπας Flora Soft με βούτυρο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί  (γραβιέρα, τύπου ρεγκάτο κ.ο.κ.)
  • 150 γρ. μπέικον (ψιλοκομμένο)




 
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη της τάρτας: Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια βαθιά λεκάνη ή μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το Flora Soft με βούτυρο, το αλάτι και το αυγό ή τους κρόκους. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος για μερικά λεπτά και το βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο Flora Soft με βούτυρο, μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο Flora Soft με βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή ξύλινη σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη μας σβολιάσει. Μόλις πάρει μερικές βράσεις και «δέσει» η κρέμα, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κρέμα. Ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις. Τέλος, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και το μπέικον και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε φόρμα τάρτας αλειμμένη με Flora Soft με βούτυρο και αλευρωμένη. Τρυπάμε την επιφάνειά της με πιρούνι.
Ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε στους 180 ˚C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.

http://www.flora.com.gr