Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Βασική ζύμη για πίτσα

Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35 
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό (όχι να καίει)
Πως το κάνουμε 
  1.  Σε ένα μπολ ή λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι και από πάνω τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει τα ζυμάρι από τα τοιχώματα .
  3. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα λίγο ακόμα μέχρι να γίνει μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη σαν πλαστελίνη. Αν μας βγει πολύ υγρή προσθέτουμε αλεύρι ή αντίθετα αν είναι στεγνή προσθέτουμε λίγο νεράκι. 
  4. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα και το αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο μια πετσέτα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε την ζύμη στο κέντρο. Την απλώνουμε με τις μπουνιές μας και με τα δάχτυλά μας να πιάσει όλο τον πάτο του ταψιού. Την πιέζουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Η ζύμη αυτή επειδή είναι σαν πλαστελίνη απλώνεται εύκολα χωρίς πλάστη. Ακόμα και αν μας κοπεί σε κάποια σημεία , δεν τρέχει τίποτα , παίρνουμε ζύμη από αλλού και κάνουμε «μπαλώματα». Στο ψήσιμο δεν θα φαίνεται τίποτα .  Παρακάτω τα πράγματα είναι απλά , απλώνουμε σάλτσα και ότι άλλο μας κάνει κέφι, ψήνουμε  στους 180, 45 – 50 λεπτά και καλή όρεξη…http://www.lovefood.gr/