Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Χοιρινό με κυδώνια


Υλικά (για 4 -6 άτομα)
1 1/2 κιλό χοιρινό 
150ml ελαιόλαδο (10 κουτ.σούπας) 
1 κουτ. σούπας βούτυρο 
1 κρεμμύδι 
1 φύλλο δάφνης 
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές 
180ml κόκκινο ξηρό κρασί 
2 φλιτζ. χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών 
1 1/2 κιλό κυδώνια 
Αλάτι, πιπέρι

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο 
Χρόνος εκτέλεσης: 140΄ 


ΕκτέλεσηΠλένετε το κρέας και το κόβετε σε μερίδες. Καθαρίζετε τα κυδώνια: τα πλένετε και τα τρίβετε καλά να φύγει το «χνούδι» τους. 
Τα κόβετε σε φέτες χωρίς να τα καθαρίσετε από τη φλούδα τους και τα βάζετε μέσα σε μεγάλη λεκάνη, αφού πρώτα τα αλείψετε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. 
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό. 

Ζεσταίνετε 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά τα κυδώνια. Μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη. 
Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρέας και το κρεμμύδι και μόλις το κρέας κάνει κρούστα απέξω, ρίχνετε και το φύλλο της δάφνης. Σβήνετε με το κρασί, ξύνοντας προσεκτικά τον πάτο της κατσαρόλας για να φύγουν οι «καραμέλες», και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και τον ντοματοπελτέ.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κρέας για μία ώρα περίπου. 

Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια και ανακινείτε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά (προσοχή: δεν πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό, διότι τα κυδώνια θα λιώσουν). Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη. 

Αλατοπιπερώνετε, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό για ακόμα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τελείως το κρέας και τα κυδώνια και να δέσει η σάλτσα. 
Αν θέλετε να δέσετε τη σάλτσα και να την κάνετε πιο πλούσια, μπορείτε να βγάλετε από την κατσαρόλα 2-3 κομμάτια κυδώνια και να τους αφαιρέσετε τη φλούδα. Τα ρίχνετε έπειτα στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό και δουλεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο φαγητό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύετε χωρίς να αφήσετε να βράσει το φαγητό, για 2 -3 λεπτά. Μπορείτε να στύψετε και λίγο λεμόνι στο τέλος.

Συνοδευτικά 
Χυλοπίτες χωριάτικες με βούτυρο και τυρί.Λίγο ξύσμα λεμονιού επάνω στις χυλοπίτες δίνει χρώμα και άρωμα.
Άσπρο ρύζι πιλάφι με σοταρισμένα κομμάτια από φύλλο κανταΐφι ή εναλλακτικά, με λίγες μαύρες σταφίδες και λεπτοκομμένα λευκά αμύγδαλα.  
http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου