Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Κέικ με κακάο και σιρόπι σοκολάτας



  • 250 γραμ ζάχαρη
  • 150 γραμ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμ)
  • 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • ελάχιστο αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας κακάο 
  • 5 κουτ. σούπας καυτό νερό 
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 

ΣΙΡΟΠΙ 

  • 1/2 κούπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα νερό 
  • 2 κουτ. σούπας λεμόνι ή πορτοκάλι 
  • 2 κουτ. σούπας μέλι 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε δυνατά για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί. Τέλος χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. Από την ώρα που θα προσθέσουμε το αλεύρι ανακατεύουμε πολύ το μείγμα με σπάτουλα.

Σε ένα μπολ διαλύουμε στο νερό το κακάο. Προσθέτουμε 1/4 του μείγματος (ζύμη κέικ) και ανακατεύουμε. Εναλλάξ ρίχνουμε στη φόρμα μείγμα βανίλιας και σοκολάτας. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε τα δύο μείγματα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 7 λεπτά ακριβώς από την ώρα που θα αρχίσει το βράσιμο. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο καυτό και το σιροπιάζουμε με προσοχή (καυτό το κέικ κρύο το σιρόπι). Μόλις τραβήξει το σιρόπι και κρυώσει το κέικ πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.  
http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/