Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Γαριδόσουπα


Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 1 κιλό γαρίδες Νο3 Ατλαντικού
  • 4 καρότα τριμμένα
  • 1 κλωνάρι σέλερυ τριμμένο
  • 1 μέτριο πράσο πολύ καλά ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 μέτριο φινόκιο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 κουτ. σουπας βασιλικός
  • 1 ψιλοκομμένο Pummaro ντοματάκι κλασσικό
  • 2 κουτ. σουπας Pummaro πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 Knorr σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • 2 σφηνάκια ούζο ή martini bianco
  • 1 lt χλιαρό νερό ή ζωμός ψαριού από πετρόψαρα
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλαουρ αραιωμένο με 3 κουτ. σούπας νερό
  • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι


Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κεφάλι, ουρά, πόδια και τη ράχη της -προσοχή δεν τα πετάμε, θα τα χρειαστούμε αργότερα. Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού, χαρακώνουμε τη ράχη κάθε γαρίδας ελαφρά, με μια οδοντογλυφίδα, αφαιρούμε το εντεράκι τους και τις κρατάμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τα 3/4 της ποσότητας από το Flora Soft με βούτυρο και το αφήνουμε να θερμανθεί καλά και να κάψει.
Ρίχνουμε τα κεφάλια και όλα τα υπόλοιπα μέρη από τις γαρίδες που έχουμε αφαιρέσει και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και γίνουν έντονα πορτοκαλί. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, σβήνουμε με το ούζο και συνεχίζουμε το ανακάτεμά τους σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τον πελτέ και το ψιλοκομμένο ντοματάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας ελαφρά. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και το χλιαρό νερό ή το ψαρόζουμο, βράζουμε για 30 λεπτά και κατά διαστήματα τον ξαφρίζουμε.  Όταν ο χρόνος του βρασίματος περάσει, σουρώνουμε σε ένα βαθύ μπολ και κρατάμε το ζουμί.
Λιώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ με λίγο από το ζουμί που έχουμε σουρώσει.
Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε τα λαχανικά και τα κεφάλια από τις γαρίδες ρίχνουμε ξανά μέσα το γαριδόζουμο και τα λιωμένα κεφάλια και λαχανικά και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Τέλος σουρώνουμε ξανά σε ένα άλλο βαθύ σκεύος και, με τη βοήθεια μια βαθιάς κουτάλας, πιέζουμε τα υλικά μέσα στο σουρωτήρι ώστε να βγει όσο γαριδόζουμο έχει απομείνει.
Θερμαίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το γαριδόζουμο, προσθέτουμε μέσα τις ψίχες από τις γαρίδες που έχουμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά. Όταν βράσουν οι γαρίδες μέσα στον ζωμό τους προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ποσότητα από το Flora Soft με βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει το χρώμα και να γυαλίσει. Για να τη δέσουμε, ρίχνουμε το αραιωμένο κορν φλαουρ, ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να χυλώσει και σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένο άνηθο και μερικές σταγόνες φρέσκου χυμού λεμονιού.
http://www.flora.com.gr